Her gün ofisinizde karşılaştığınız, bazıları hastalık iznine çıkmanıza yol açabilecek başlıca 10 hijyen tehlikesi -
Focus

Blog

Her gün ofisinizde karşılaştığınız, bazıları hastalık iznine çıkmanıza yol açabilecek başlıca 10 hijyen tehlikesi

Her gün ofisinizde karşılaştığınız, bazıları hastalık iznine çıkmanıza yol açabilecek başlıca 10 hijyen tehlikesi

23.07.2018 06:53 pm

Klavyenizdeki ve farenizdeki bakterilerden buzdolabında küflenmiş yiyeceklere kadar her yerde büronuz sağlıksız olabilir. Çoğumuz evlerimizi tertemiz tutarız ve bakteri bulunmamasını sağlarız, fakat aynı şey bürolarımız için söylenemez.

Haftada yaklaşık40 saatimizi büromuzda geçirmemize rağmen masalarımızı temizlememiz veya büro mutfağını toplamamamız enderdir.

Yılın bu ayında işyerinde bulunan mikroplar, Şubat ayının en çok hastalık izni alınan ay olmasına yol açmaktadır.

Online temizlik hizmetleri veren Hassle.com, büronuzda karşılaşabileceğiniz en ciddi hijyen sağlık tehlikelerinin listesini yaptı. İşyeriniz ne kadar temiz?

Kulaklık

Çalışanların kulaklık paylaşması yaygındır, fakat saç telleri, ter ve kulak kiri nedeniyle bakteriler kulaklıkta orman yangını gibi yayılabilir, yüzde isilik çıkmasına ve hatta bit kapmaya bile yol açabilir.

Kulaklık bir saat kullanıldıktan sonra üzerindeki bakteri ve mikrop sayısı 700 kat artabilmektedir.

Bu nedenle kulaklığınızı paylaşmanız tavsiye edilmez, yanı sıra kulaklık haftada bir kere alkole batırılmış pamukla silinmelidir.

Masa

Ortalama bir çalışma masasında yaklaşık 10 milyon mikrop bulunur ve klozete kıyasla 400 kat daha fazla bakteri içerir.

Çalışma masanızı temiz ve sağlıklı tutmak için haftada iki kere bakteri önleyici bezle veya sirke içeren bir çözeltiyle silin.

Kalem ısırma

Çoğu kişi gerginken tükenmez kalemin veya kurşun kalemin başını ısırma huyuna sahiptir.

Fakat kalem bütün gün mikrop dolu ellerde tutulduğu için ısırdığınızda mikroplar ağzınıza girer.

Beş büro çalışanından biri kalemini ısırdığını itiraf etmektedir, bu nedenle iş arkadaşlarınızdan kalem ödünç almasanız daha iyi olur.

Klavye

Klavyeler özellikle günde sekiz saat basılan tuşlarından ötürü bakteri bulundurmakla ünlüdür.

Sonuçta klavye gibi küçük bir alana deri hücreleri, yemek atıkları ve ter yayılabilir ve 1 inç kare (6.25 cm²) başına 3.295 adet bakteri bulunur.

Bu nedenle klavyenizi haftada bir kere hafif nemli bir bezle silmeniz tavsiye edilir.

Fare

Elinizin her gün 8 saate kadar süreyle farenin üzerinde olduğunu dikkate alırsak, ter, yemek atıkları ve tozun ürettiği bakterilere maruz kaldığı anlaşılır.

Büro çalışanlarının %10’u farelerini hiç temizlemediklerini itiraf etmektedir, bir araştırmada farelerde 1 inç kare (6.25 cm²) başına 1.676 adede kadar bakteri bulunduğu saptanmıştır.

Uzmanlar bilgisayar farelerinin haftada bir kere bakteri önleyici bezle silinmesini önermektedir.

Yazıcı ve Fotokopi Makinesi

Çalışanların hepsi kullandığı için her yazıcıya ve fotokopi makinesine, özellikle de tuşlarına günde 300 defaya kadar dokunulmaktadır.

Bu nedenle bakterilerin üremesi için uygun yerlerdir.

Bunu önlemek için her kullanımdan önce yüzeyi ve tuşları bakteri önleyici bezle silmek yeterlidir.

Su soğutucusu

Masanızdan uzaklaşmak ve en son haberleri almak için su soğutucusu uygun bir noktadır.

Fakat su soğutucusu her türlü zararlı bakteri için mıknatıs görevi görür, Kamu Sağlığı Örgütünün yaptığı araştırmaya göre bir su soğutucusunda 1 inç kare (6.25 cm²) başına ortalama 2.7 milyon mikrop bulunmaktadır.

Her akşam su soğutucusunun musluğu çıkarılmalı ve içinde ılık su ve bir dilim limon bulunan bir bardağa konularak gece boyunca bekletilmelidir.


 

Buzdolabı

Bürolardaki buzdolapları, damlayan hazır yemek kutularının, küflenmiş yoğurt kaplarının ve bozulmuş sandviçlerin dinlenme alanıdır.

Bakteriler böyle bir ortamda hızlı ürediği için büro buzdolaplarının iki günde bir temizlenmesi gerekir, çünkü ortalama bir büro buzdolabında 1 inç kare (6.25 cm²) başına 7.850 adet bakteri bulunmaktadır.

Ayrıca buzdolabının rafları sert bir süngerle ve sıcak sabunlu suyla silinmelidir ve inatçı lekelerin üzerine sodyum bikarbonat sürülmelidir.

Mikrodalga fırın

Büronuzdaki personel sayısına bağlı olarak mikrodalga fırın günde 30 kereye kadar kullanılabilir, içinde et ve sebze parçaları kalabilir ve bakteri üremesi için ideal ortam oluşturabilir.

Mikroplar üremek için sıcak ortama, gıdaya ve neme gereksinim duyar, bu nedenle mikrodalga fırının tabağında yemek artıkları kalırsa sağlık riski oluşturabilir.

Bu tabak her günün sonunda sirke içeren bir çözeltiyle silinmeli ve sert bir süngerle ovulmalıdır.

Sabunluk

Sabah çayınızı içersiniz, tuvalete gidersiniz ve elinizi sabunluktan aldığınız sıvı sabunla yıkarsınız.

Fakat sabunlukların ne kadar kirli olabileceğini bilseniz iyi olur.

Arizona Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada, bürolarda kullanılan sabunlukların dörtte birinde dışkı bakterileri bulunduğu saptanmıştır.

Ellerinizi iyice yıkarsanız mikroplar ölür, fakat çoğu kişini bunu yapmadığı için enfeksiyona maruz kalmaktadır.