HASTANELERDE BULAŞMAYI ENGELLEMEK İÇİN NELERE DİKKAT EDİLMELİ? -
Focus

Blog

HASTANELERDE BULAŞMAYI ENGELLEMEK İÇİN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

HASTANELERDE BULAŞMAYI ENGELLEMEK İÇİN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

22.05.2020 09:30 am

2019 yılının sonunda Çin'in Hubei eyaletine bağlı Wuhan şehrinde ortaya çıkan yeni tip koronavirüs ve bu virüsün neden olduğu COVID-19 isimli hastalık, kısa sürede tüm dünyayı etkisi altına alan bir salgına dönüştü. Salgında en önemli yük sağlık çalışanlarına düştü ve bir çoğu ciddi şekilde etkilendi.

2019 yılının sonunda Çin'in Hubei eyaletine bağlı Wuhan şehrinde ortaya çıkan yeni tip koronavirüs ve bu virüsün neden olduğu COVID-19 isimli hastalık, kısa sürede tüm dünyayı etkisi altına alan bir salgına dönüştü. Solunum yollarını etkileyerek ağır zatürreye yol açabilen koronavirüs karşısında ciddi önlemler alınmasına rağmen salgının seyri henüz tam anlamıyla değiştirilemedi. Hastalıktan en çok etkilenenler kronik hastalar ve 65 yaş üzeri bireyler olurken Covid19 ile mücadelede en ön safta bulunan sağlık çalışanları da hastalık riskine en açık gruptadır. Bu yüzden hastanelerde çok yoğun korunma önlemleri alınmalıdır.

Sağlık Çalışanları Koronavirüsten Korunmak İçin Ne Tür Önlemler Almalı?

Hastane içinde geçirilen zamanda sağlık çalışanlarının çok daha ciddi önlemler alması gerekir. Profesyonel el dezenfektanı, maske, gözlük, siperlik, eldiven ve önlük gibi koruyucu sağlık ekipmanlarının en doğru şekilde kullanılması ve bu malzemelerin tedarikinin eksiksiz olarak sağlanması personelin sağlığı açısından büyük önem arz eder. Hastalar ile sağlık çalışanları arasında en az 1,5 metrelik mesafenin korunması ve gerekli düzenlemelerin sağlanması önemlidir. Bu süreçte sağlık çalışanlarının aileleri ile de aralarına sosyal mesafe koymaları şarttır. Çalışanların, aile bireyleri içinde risk grubunda yer alan yakınları varsa belirli bir süre aynı ortamda görüşmeye ara vermelerinde fayda vardır. Aynı evde yaşama zarureti mevcut ise odaları ve kullanılan eşyaları ayırmak gibi önlemler alınabilir.

Hastane Ortamında Hijyen Sağlanması İçin Neler Yapılması Gerekir?

Kapalı mekanlar arasında yer alan hastanelerin %100 taze hava sirkülasyonuna sahip olması ve klima filtre değişimlerinin düzenli aralıklarla gerçekleştirilmesi büyük önem taşır. Hastane içerisinde hizmet veren çamaşırhane, bulaşıkhane, soyunma odası ve malzeme deposu gibi alanların temizliği ve dezenfeksiyonu günlük olarak profesyonel ürünlerle yapılmalıdır. Sadece sağlık çalışanlarının değil hastane içerisinde yemek, bakım ve temizlik hizmetlerinde görev alan personelin de kişisel koruyucu ekipmana erişimi sağlanmalıdır. Ayrıca polikliniklerin, koridorların, bekleme salonlarının, kafeteryaların ve diğer gerekli alanların yüksek konsantrasyona sahip hipokloröz solüsyonlar ve sisleme yöntemi ile dezenfekte edilmesinde de fayda vardır.

Hastanelerde Genel Alanların Temizliği Nasıl Olmalıdır?

Gün içerisinde tüm kapı kolları, merdiven tırabzanları ve asansörler sürekli olarak dezenfekte edilmelidir. İnsan yoğunluğunun fazla olduğu tuvalet ve asansör gibi ortak kullanım alanlarının günlük temizlik rutinleri sıklaştırılmalıdır. Asansör butonlarının yanına kutu mendil veya naylon eldiven eklenmesi de yararlı olacaktır. Asansör havalandırmasının verimli bir şekilde çalışması ve havayı sorunsuz bir şekilde filtrelemesi önemlidir. Hastanelerde dikkatli olunması gereken bir diğer yer ise tuvaletlerdir. Hastane tuvaletlerinde otomatik çalışan klozet, içten çekmeli tuvalet kâğıdı, fotoselli kâğıt havlu dispenseri ve sabunluk gibi temassız teknolojilerin kullanımı, hastalığın temasla bulaşma riskini en aza indirir. Bu süreçte ellerin sıkça ve bol sabunla en az 20 saniye boyunca temizlenmesi de alışkanlık haline getirilmelidir.