GIDA GÜVENLİĞİNİN KORUNMASI İÇİN 12 ADIM -
Focus

Blog

GIDA GÜVENLİĞİNİN KORUNMASI İÇİN 12 ADIM

GIDA GÜVENLİĞİNİN KORUNMASI İÇİN 12 ADIM

24.06.2019 06:48 pm

1)

Buzdolabının sıcaklığını 4 santigrat derecede tutun. Bu sıcaklık, gıdada bulunabilecek çoğu patojenik bakterinin gelişmesini önler.

2)

Yiyecekleri pişirdikten veya tükettikten kısa bir süre sonra 4 santigrat dereceye soğutun. Yiyecekleri buzdolabının dışında bir saatten fazla tutmaktan kaçının. Pişmiş yiyecekler, soğuk su dolu bir kaba konmak gibi çeşitli yollarla iki saat içinde buzdolabının ısısına düşecek şekilde soğutulmalıdır.

3)

Mutfakta tek kullanımlık kağıt havlu kullanılması önerilir. Tek kullanımlık olmayan el havluları kullanılıyorsa, bunlar sık sık yıkanmalıdır. Yiyeceklerle temas eden tezgâhları temizlemekte kullanılan havlulara zaman zaman bakteriler bulaşabilir ve bunların bazıları hastalık taşıyan patojenler olabilir.

4)

Çiğ et, balık ve kümes hayvanlarıyla temas eden kesme tahtaları her kullanımdan sonra sabun ve sıcak suyla temizlenmelidir. Kesme tahtası bulaşık deterjanı kullanılarak bir ovalama süngeri veya fırçayla fırçalanmalı, sıcak suyla iyice durulanmalı ve havayla kurutulmalıdır. Ovma süngeri sık sık değiştirilmelidir. Bu önlemler, kesme tahtasının üzerinde kalan bakterilerin gelişmesini önleme amaçlıdır. Pişmiş et kesmek için aynı tahtayı kullanmayın.

5)

Pişmemiş gıdalar, özellikle de kırmızı et, kümes hayvanları ve balık ürünleri iyice pişirilmelidir. Et dahil yiyeceklerin pişirilmesi sırasında ürünün merkezinde en az 72 santigrat derece sıcaklığa ulaşılmalıdır. Pişirilen et ürünlerinin rengini değiştirir. Gıdanın merkezindeki sıcaklığı ölçmek ve iyice pişmeyi sağlamak amacıyla gıdaları kontrol etmek için özel bir termometre probu olan özel bir mutfak termometresi kullanılması tavsiye edilir. Camdan yapılmış cıvalı termometre kullanmayın.

6)

Çiğ yumurta veya düşük ısıda pişirilmiş yumurta (az haşlanmış, kızarmış yumurta) tüketmeyin. Isıl işlem görmemiş ve taze yumurta temelli olan, örneğin dondurma, mayonez vb. yiyecekleri evde hazırlamayın. Isıl işlemden geçmeyecek olan, taze yumurtayla hazırlanmış yiyecekler Salmonella enterica bakterisi (gıda zehirlenmesine yol açan bir bakteri) taşıyabilir.

7)

Mutfak eşyalarını (çatal-bıçak takımı, tabaklar, tencereler) bir ovalama süngeriyle veya fırça, sıcak su ve bulaşık deterjanıyla temizleyip suda duruladıktan sonra havayla kurutun. Mutfak eşyalarını el havlusuyla kurulamaktan kaçının, çünkü bunlar bakteri taşıyarak mutfak eşyalarına bulaştırabilir.

8)

Sebze, meyve, çiğ et, kümes hayvanları, taze yumurta veya balık gibi pişmemiş yiyecekleri tuttuktan sonra ellerinizi derhal sıcak su ve sabunla yıkayın.

9)

Dondurulmuş gıdanın çözülmesi buzdolabında veya mikrodalga fırında, diğer gıda ürünleriyle doğrudan teması önleyen uygun bir kapta yapılmalıdır. Pişmemiş et, balık ve kümes hayvanlarının çözdürülmesi sadece buzdolabında ve en alt rafta yapılmalıdır.

10)

Düzensiz, klimasız ve buzdolapları ve dondurucular gibi uygun ekipmanları olmayan yerleden bozulabilir yiyecekler (et, kümes hayvanları, balık, süt ürünleri ve yumurta ürünleri) satın almayın.

11)

Meyve ve sebze alırken, diğer gıda ürünleriyle doğrudan temas etmelerini önleyin. Meyve veya sebzeleri temizlemeden yemeyin.

12)

Meyve ve sebzelerin temizlenmesi:

  • Meyveyi / sebzeyi, kaba kirler giderilene kadar musluk suyuyla iyice yıkayın
  • Meyveyi / sebzeyi sıvı sabunlu suda bekletin ve bir fırça kullanarak durulayın

Meyve / sebzeyi havayla veya temiz bir kağıt havluyla kurulayın.