FABRİKALARDA BULAŞMAYI ÖNLEMEK İÇİN NELERE DİKKAT ETMELİ? -
Focus

Blog

FABRİKALARDA BULAŞMAYI ÖNLEMEK İÇİN NELERE DİKKAT ETMELİ?

FABRİKALARDA BULAŞMAYI ÖNLEMEK İÇİN NELERE DİKKAT ETMELİ?

22.05.2020 09:55 am

Covid19 tedavisi için çalışan bilim insanları, koronavirüsün izole koşullarda dâhi hızla çoğaldığını vurguluyorlar. Hal böyle olunca salgının önüne geçilebilmek için hem bireysel hem de kolektif bir çaba gerekiyor. Fabrika, ofis ve iş yeri gibi yoğun insan gücü ile faaliyet gösteren yerlerde ise daha ciddi önlemler almak gerekiyor.

Covid19 tedavisi için çalışan bilim insanları, koronavirüsün izole koşullarda dâhi hızla çoğaldığını vurguluyorlar. Enfekte vaka sayısının bir anda yükselmesi ve alınan önlemlere rağmen hastalığın bir pandemi haline gelmesi, durumun ciddiyetini gözler önüne seriyor. Solunum yollarını doğrudan etkileyen ve yüzeylerde uzun süreler boyunca konaklayabilen koronavirüs, bir kişiden diğerine kolayca bulaşabiliyor. Hal böyle olunca salgının önüne geçilebilmek için hem bireysel hem de kolektif bir çaba gerekiyor. Fabrika, ofis ve iş yeri gibi yoğun insan gücü ile faaliyet gösteren yerlerde ise daha ciddi önlemler almak gerekiyor.

Fabrika Ortamında Koronavirüs Önlemleri

Sosyal izolasyon, el temizliği ve maske kullanımı, Covid-19’un önüne geçebilmek için taviz verilmeden uygulanması gereken en temel önlemler içinde yer alıyor. Evde Kal Türkiye kampanyası kapsamında birçok insan kendini izole ederek hastalığın yayılma hızını azaltmaya çalışıyor. Lokantalar, kafeler, kuaförler ve güzellik salonları gibi birçok işletme, şu an kapalı olsa da üretime devam etmek zorunda olan çok sayıda sektör bulunuyor. Fabrika ve üretim tesisi gibi büyük işletmelerde sosyal izolasyona ve temas alışkanlıklarına dikkat ederek kalabalık çalışma koşullarında dâhi üst düzey önlemler alabilmek mümkün. Uzmanlar tarafından önerilen önemli detaylara dikkat ederek koronavirüsün bulaşma olasılığını en aza indirebilirsiniz.

İş yeri, ofis veya fabrika ortamında yöneticilerin yapması gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Oturma ve çalışma düzenini, sosyal mesafe kurallarına uygun olarak ayarlayın.

  • Mutfak, tuvalet ve yemekhane gibi ortak kullanım alanlarında el değmeden çalışan musluk, kâğıt havlu dispenseri ve sabunlukları tercih edin.

  • Z katlı peçete ve içten çekmeli tuvalet kâğıdı gibi teması minimize eden ürünleri kullanın.

  • Toplantı, eğitim ve özel etkinlikleri uzaktan veya daha az kişi ile yürütebilecek şekilde planlayın.

  • Çalışma ortamlarındaki temiz hava sirkülasyonunu artırın.

  • Profesyonel el dezenfektanı, kolonya, maske, siperlik ve eldiven gibi hijyen malzemelerini çalışanlarınızın günlük kullanımına uygun olarak tedarik edin.

İş yeri, ofis veya fabrika ortamında çalışanların uyması gereken kurallar ise şunlar:

  • Hareketli çalışma ortamında sosyal mesafeyi (en az 1,5 metre) koruyarak virüsün hava yolu ile size ya da karşınızdaki kişiye ulaşmasını önleyin.

  • Çalışma alanı içinde yer alan ve sürekli temas halinde olduğunuz eşya, alet ve ekipmanları düzenli olarak dezenfekte edin.

  • Kutu mendil, kâğıt havlu ve el dezenfektanı gibi sıklıkla kullanılan temizlik ürünlerini sürekli elinizin altında bulundurun.

  • Ellerinizi sık sık, bol sabunla ve en az 30 saniye yıkayın.

  • El sıkışma ve sarılma gibi temas alışkanlıklarını bırakın.

Genel Hijyen Kurallarına Uymayı İhmal Etmeyin

Kovid (Covid) hastalığına neden olan koronavirüsün en çok temas yolu ile bulaştığını unutmayın. Ellerinizin ve giysilerinizin temizliğine çok dikkat edin. Elinizi yüzünüze, ağzınıza veya gözünüze temas ettirmeyin. Öksürme veya hapşırma durumunda mutlaka kâğıt havlu ya da kâğıt mendil kullanın. Kâğıt havluya ulaşamadığınız durumlarda ise dirseğinizin iç kısmını kullanın. Kullanılan eldiven, maske, kâğıt havlu ya da mendil gibi atıkları, geniş bir tıbbi atık kutusu içine atın ve bu kutuları günlük olarak boşaltın.